Hoera voor Ibrahim!

De dag voor Sint zijn verjaardag, was ook Ibrahim jarig. Hij genoot ervan om de hele dag op de verjaardagsstoel te zitten en de eerste in de rij te staan. Hij vertelde wat hij leuk vindt zodat we een mooie tekening konden maken.

We mochten smullen van een overheerlijke taart. Dank je wel!

Hoera! Feest voor Finn!

Vandaag werd Finn 6 jaar. Nadat we ons verjaardagslied zongen, maakten we een tekening voor de jarige. Deze tekeningen werden gebundeld in een verjaardagsboekje dat Finn mee naar huis mocht nemen. Wat was Finn een gelukzak. Hij was de enige van de klas die iets mocht kiezen uit de klaarkast.

We genoten ook van een lekkere traktatie. Finn had zijn lievelingsdessertje meegebracht. IJSJES. Njammie!

We versierden de kerstboom

Deze week vooral foto's van het spelen in de klas. Kijk maar eens hoe wij mooie kerstbomen maken met parels. Er zijn wel niet zo veel foto's want het geknutsel aan onze nieuwjaarsbrief moet natuurlijk nog geheim blijven.

De drukke maar leuke maanden november en december

De maand december was druk, maar super leuk!

We konden voor de eerste keer genieten van een voorleesmoment in de nieuwe snoezelruimte.

We maakten ons eigen gezelschapsspel en ook de Sint kwam op bezoek.

We gingen ook op zoek naar de eigenschappen van licht met onze zaklamp tijdens het thema "Flits".

Wat zit er in de zak van zwarte piet?

Tijdens de laatste week van Sinterklaas, maakten we alles klaar voor de grote dag ..

We maakten een mooie kroon om de Sint mee op te wachten en werkten vooral met en rond speelgoed .. Om te beginnen deden we eerst een brainstorm over Sinterklaas en Zwarte Piet, om te weten te komen wat de kleuters er al van kenden ..

We speelden het grote pakjesspel .. We moesten het juiste schaduwspeelgoed zoeken van het schaduwprentje en dan ook het juiste kleurprentje van het schaduwspeelgoed .. De kleuters moesten dan het speelgoed volgens opdracht in de kast leggen (de beer boven het vliegtuig, de bal naast de beer, ..) .. Als afsluiter moesten ze dan de speelgoedkast naleggen op een lege speelgoedkast (topologie) ..

We leerden een heel leuk liedje en dansje, dat we gingen brengen aan de Sint .. We deden ook verschillende spelletjes met speelgoed : Welk speelgoedje is er weg? Welk speelgoed voel ik? Welk speelgoed hoort bij elkaar en waarom? Welk speelgoedje rijmt op .. ? Ik steek in de zak en ik neem mee ..

Het stapelspel met speelgoed viel ook goed in de smaak !! Dan moesten de kleuters volgens opdrachtkaarten het speelgoed naleggen en ook de begrippen boven en onder kwamen ook veel aanbod. Natuurlijk luisterden we ook elke dag naar Sinterklaasmuziek, keken naar "Dag Sinterklaasje" en luisterden naar prachtige verhaaltjes ..

Na de grote dag deden we het een beetje rustiger aan en speelden we vooral met het mooie speelgoed dat we van de Sint gekregen hadden :)

Hop naar Kerstmis !!!

Techniek met juf Nathalie!

Wat waren de rupsen nieuwsgierig toen ze op het bord bij het verloop van de dag een vraagteken zagen staan. Ze vroegen zich af wat ze zouden doen. Ik vertelde hen dat ik het ook niet echt wist maar dat ze nog een klein beetje geduld moesten hebben want de activiteit zou pas na de speeltijd plaats vinden. 
En toen kwam juf Nathalie in de klas die ons alles leerde over zinken en drijven. We kregen allerlei proefjes te zien en ontdekten dat sommige dingen konden drijven en anderen dan weer niet.

Hoog bezoek in de klas

Jawel, natuurlijk kwam Sinterklaas ook langs in het vijfde en zesde leerjaar. En de Zwarte Pieten amuseerden zich in de derde graad met het spelen van een Memoryspel. Maar op de verjaardag van de heilige man hadden we nog leuk bezoek. Zo kregen wij Nikola Storm, profvoetballer en één van de smaakmakers van KV Mechelen, over de vloer. In het kader van ons thema ‘Als het kriebelt, moet je sporten…’ gingen wij op zoek naar de verschillen tussen topsport en amateursport. Aan de hand van een interview kregen wij zicht op hoe het leven van een topsporter er uit zag en leerden wij Nikola beter kennen. Zo weten wij dat hij zich bij Malinwa goed in zijn vel voelt en hij met deze ploeg graag de stap naar de Jupiler Pro League wil zitten. Ook in moeilijke tijden blijft hij een supporter van Real Madrid en volgt hij de prestaties van Christiano Ronaldo op de voet. Hij heeft ook een vriendin, een broer en een hondje. ‘The Fast and The Furious’ is één van zijn lievelingsfilms en blauw vindt hij een leuke kleur. En zo kwamen wij nog veel meer te weten over het leven van een Nikola. Na een groepsfoto en het uitdelen van handtekening mochten de jongens en meisjes als echte journalisten aan de slag en een leuk verslagje maken van de ontmoeting met deze profsporter.

De Sint en pieten op school - helemaal anders

Nog enkele sfeerbeelden van het Sinterklaasbezoek in alle klassen.

Bedankt Sinterklaas en Zwarte Pieten voor alle cadeautjes en de toffe dag!!!

We vieren feest voor Sinterklaas en zwarte piet!

Hallo iedereen!

De voorbije twee weken werkten we in de klas rond Sinterklaas en Zwarte Piet! Dat vonden we best spannend en superleuk!
We deden dan ook een heleboel activiteiten om Sinterklaas en Zwarte Piet beter te leren kennen:

* We knutselden een pietenmuts of een mijter zodat we er op ons best konden uitzien om de Sint en zijn Zwarte Pieten te ontvangen op school en in onze klas. 
* We stempelden een boot of de Sint op het dak.
* We experimenteerden met houtskool. Vrij tekenen en dan alles uitwrijven met onze handjes en zo werden wij ook zwarte pietjes!
* We mochten pietjes met dezelfde kleur bij elkaar kleven. We hebben Sint en Piet geholpen bij het aankleden want op de tekening stonden Sint en Piet in hun ondergoed. Wij moesten goed kijken en nadenken welke kledingstukken voor wie waren.
* We deden samen schrijfdans met scheerschuim en gaven de Sint zo een prachtige witte baard met streepjes, krullen, cirkels, …
* We luisterden naar het verhaal 'Klaasje Sinterklaasje', meerdere keren zelfs want we vonden het een heel leuk boek. Net als Klaasje uit het boek mochten we oefenen om over de daken te lopen. We klommen op het trapje, over de tafels en zo op de stoel terug naar beneden.
We keken ook naar de juf terwijl ze poppenkast speelde over de Sint en natuurlijk mochten we vertellen over de Sint die bij ons thuis kwam.
* We proefden van mandarijntjes, speculaas en chocolade, mmmm...
* We luisterden regelmatig naar Sinterklaasliedjes, we zongen samen met de blokfluit, maakten samen muziek met instrumenten en leerden een lied over zwarte piet:

Zwarte Pietje, BOE BOE BOE
Zwarte Pietje, BOE BOE BOE
Jij klimt op de daken, niemand die je ziet!
Zwarte Pietje je krijgt me niet!

* We versierden Sint, Piet of de Staf met plasticine, speelden in de zandtafel, versierden mijters met diamantjes, maakten puzzels, ...
We vonden het ook super om ons te verkleden in Sint of Piet!

We kregen op maandag bezoek in onze klas! Plots stond Zwarte Piet zomaar voor ons raam!
Hij kwam binnen koekjes strooien en gekke dansjes doen! We waren onder de indruk en heel erg stil. Sommigen gingen gewoon een praatje maken met Zwarte Piet en anderen waren heel voorzichtig en op hun hoede … We waren in ieder geval heel blij met de lekkere koekjes. Voor we naar huis gingen zetten we ook onze schoen met een wortel en een raapje!
En dinsdagmorgen werd het tijdens het open onthaal opnieuw heel stil! Ja hoor, de Sint kwam langs want we zaten al allemaal lekker te smullen van de koekjes en chocolaatjes! We mochten uiteraard een en ander proeven maar we deden het meeste in een doosje om tussendoor van te smullen.
Op donderdag 6 december kwam de Sint op bezoek. Hij kwam ook bij ons langs in de klas en vertelde dat we het superflink doen in de visjesklas! We kregen dan ook een heleboel cadeautjes!
Na het samen uitpakken, mochten we heel veel spelen! Heerlijk vonden we dat! En natuurlijk hebben we de Sint en zijn Zwarte Pieten ook dank je wel gezegd en fijn uitgezwaaid.
Het was een superleuk thema! Geniet van de foto's.
(Het bezoek van de Sint zal op een afzonderlijke blog te zien zijn)